İtalya’da üniversite sistemi, esas olarak devlete ve devlete bağlı üniversitelerden oluşan geniş ve uluslararası bir ağ tarafından sağlanmaktadır. İtalya’nın devlet üniversiteleri, İtalyan Eğitim Bakanlığı’nın denetimi altındadır. Mesleki eğitim sağlayan çok sayıda özel üniversite ve devlet tarafından işletilen orta öğretim sonrası eğitim merkezleri de bulunmaktadır.
İtalyan üniversiteleri dünyanın en eski üniversiteleri arasındadır. Özellikle Bologna Üniversitesi (dünyanın en eski üniversitesi – 1088’de kurulmuştur), 1222’de kurulan Padova Üniversitesi ve 1224’te kurulan Napoli Üniversitesi, Avrupa’nın en eski devlet üniversiteleri arasındadır
Bologna Sürecine dayalı olarak İtalya’daki eğitim sistemi, Avrupa çapında uyumlu bir eğitim sistemi oluşturmak için 1999’da yeniden düzenlendi. O zamandan beri İtalya, aşağıdakilerden oluşan 3 aşamalı bir sistem uyguluyor:
- ‘First Cycle’ denilen Birinci Döngü: Lisans dereceleri (3 yıl) ve tek aşamalı dereceler
- ‘Second Cycle’ İkinci Döngü: Master dereceleri (2 yıl) ve 1. seviye mesleki yüksek lisans
- ‘Third Cycle’ Üçüncü Dönem: Doktora (5-6 yıl) uzmanlık okulu ve 2. Kademe meslek yüksek lisansı
Kurum türleri açısından, İtalya’daki yüksek öğretim sektörünü oluşturan iki geniş kurumsal kategori vardır: Üniversite kurumları(politeknikler dahil) ve Sanat ve Müzikte Yüksek Öğrenimi içeren üniversite dışı kurumlar
İtalya’da üniversite sistemi, aşağıdaki kategorilerde sınıflandırılan 89 üniversite kurumundan oluşur:
- 58 devlet üniversitesi
- 17 özel üniversite
- Yabancılar için 2 üniversite – İtalyan dili, edebiyatı ve kültürünün gelişimi için öğretim / araştırma konusunda uzmanlaşmış
- 6 yüksek öğretim okulu – lisansüstü üniversite çalışmalarında uzmanlaşmış
- 6 uzaktan eğitim üniversitesi
- 4 politeknik okul
İtalya’da üniversite sistemi üç basamak şeklinde düzenlenmiştir:
- Laurea Triennale (Lisans): 3 yıl
- Laurea Magistrale (Yüksek Lisans): 2 yıl
- Dottorato (Doktora): 3 yıl
İtalya’da Üniversite
Devlet Üniversiteleri (Università statali) – Öğrencilere akademik çalışma ve araştırmaya yönelik eğitim veren kamu ve özerk kurumlardır. Birçok çalışma alanında profesyonelleşmektedir.
Teknik Üniversiteler (Politecnici) – İtalyan sisteminde Teknik Üniversite olarak adlandırılan bu üniversiteler. Mühendislik ve mimarlık odaklı eğitim vermektedir. Devlet üniversitelerinin sahip olduğu aynı modele sahiptir.
Yabancılar için Üniversiteler (Università per Stranieri) – Öğrencilere İtalyan dili, kültürü ve edebiyatı alanlarında eğitim veren devlet kurumlarıdır.
Yüksek Okullar (Scuole Superiori) – Bu okulların eğitim sistemleri lisansüstü üniversite eğitimi ve bilimsel araştırma odaklı özel bir mevzuatla hazırlanır.
Müzik Akademileri ve Konservatuarlar – Bu üniversiteler AFAM-sistemi (Sanat ve Müzik Yüksek Öğretim Sistemi)’nin bir parçasıdır. Diğer üniversitelerden farklı olarak bu üniversitelere girişlerde öğrenciler yetenek sınavlarına tabi tutulurlar. Günümüzde Müzik akademileri ve konservatuarlar İtalya’nın hemen hemen her şehrinde bulunmaktadır.
İtalya’da üniversite eğitim sisteminde yüksek öğrenim sınavları öğretim döneminden sonra yapılır ve çoğunlukla sözlü sınavlardır, yani profesörünüzle bire bir görüşme yoluyla test edilirsiniz. Ayrıca, sınavlar 4 ila 6 haftalık çok daha uzun bir süre boyunca gerçekleşir ve öğrenciler sınavlarını bu dönem içinde ne zaman planlayacaklarını seçebilirler.
İtalya’da üniversite eğitim sisteminde her sınav birkaç tarihte sunulur ve öğrenciler sınavlarına ne zaman gireceklerini seçebilirler. Öğrenciler ayrıca, 30 puanlık bir ölçekte derecelendirilen ilk sonuçlarından memnun kalmazlarsa, bir notu geri çevirme ve sınava yeniden girme hakkına sahiptir.
Akademik yıl iki yarıyıldan oluşur. İlk dönem Eylül / Ekim’de başlar ve Ocak / Şubat’ta biter. İkinci dönem Şubat’ta başlar ve Temmuz’da biter. İtalya’da dönemlerin, derece programlarının ve sınav dönemlerinin fiili başlangıç ve bitiş tarihleri her üniversitede farklılık gösterir, ancak her akademik dönem, 14 haftalık bir öğretim dönemi ve 6 haftalık bir sınav döneminden oluşan yaklaşık 20 hafta sürer.
İtalya’da eğitim sistemi, Sağlık, Beşeri Bilimler, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Teknoloji olmak üzere 5 ana başlık altında toplanmaktadır;
Sağlık: Diş Hekimliği, Eczacılık, Tıp Ve Cerrahi, Ebelik, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tedavisi, Koruyucu Bakım, Teknik Sıhhi Yardım
Beşeri Bilimler: Sanat (performans, görsel, moda, müzik), Kültürel Miras, Eğitim, Coğrafya, Tarih, Dil (çeviri, tercümanlık), Modern Diller ve kültürler ( dil, edebiyat, filoloji)
Fen Bilimleri: Tarım, Hayvansal Üretim ve Hayvancılık, Biyoloji, Biyoteknoloji, Kimya, Çevre Bilimleri, Gıda Endüstrisi ve Ormancılık, Matematik, Doğa Bilimleri, Fizik, İstatistik
Sosyal bilgiler: Yönetim, İşletme, İletişim, İşbirliği ve Kalkınma, Savunma ve Güvenlik, Ekonomi, Hukuk, Beden Eğitimi Ve Spor, Psikoloji, Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler, Sosyal Hizmet Ve Sosyoloji, Turizm
Teknoloji: Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği, Tasarım (endüstriyel), Mühendislik (inşaat, sanayi, bilgi), Bölgesel ve Çevresel Planlama, Kentsel Planlama
Detaylı bilgi almak ve başvuru, kayıt işlemleri, vize ve oturma izni ve konaklama hizmetlerini öğrenmek için +90 216 414 24 15 ve +90 532 384 24 15 numaralardan bizi arayabilir, Online Randevu Formunu doldurabilir veya kadikoy@pisaedu.com ’a mail atabilirsiniz.