Genel

CV ve Motivasyon Mektubu Nasıl Hazırlanır?

CV ve motivasyon mektubu nasıl hazırlanır sorusunun cevabı sizin için çok değerli. Hazırlığa ve yazınıza başlamak işin yarısını tamamlamak demektir. Bu nedenle, CV’nizi ve motivasyon mektubunuzu başvurduğunuz her bir okul ve bölüme göre uyarlamalısınız. Bu iki belge, başvuru yaptığınız yerin yeterliliğinizi değerlendirmek için sizin hakkınızda gerekli bilgileri görmesini ve öğrenmesini sağlar.

CV ve Motivasyon Mektubu Nasıl Hazırlanır?

CV Nedir?

İtalya’da eğitim almak isteyen öğrencilerden CV ve motivasyon mektubu hazırlamaları rica edilir. Ülkemizde üniversite kabullerinde böyle bir sistem bulunmadığı için Türkiyeli öğrenciler soluğu CV ve motivasyon mektubu nasıl hazırlanır diyerek internette almaktadır.

Çoğunlukla CV olarak kısaltılan, Latince “curriculum vitae”, birinin hayatının çalışmalarına (akademik formasyon, yayınlar, nitelikler, vb.) yazılı bir genel bakıştır.

Profesyonel ve iyi yazılmış bir özgeçmiş, genellikle başvuru prosedürünün ilk ve bu nedenle önemli bir parçasıdır. Özgeçmişiniz, başvurduğunuz üniversitenin hakkınızda aldığı ilk bilgidir, bu nedenle iyi bir ilk izlenim bıraktığınızdan emin olmalısınız. Bir başvuru görevlisinin çok çeşitli yönlere dikkat edeceğini ve başvurduğunuz program için uygun olup olmadığınızı belirleme konusunda en yetenekli kişi olacağını unutmayın.

CV’niz, yalnızca geçmiş deneyimleriniz ve eğitiminizle değil, aynı zamanda net bir yapı ve kapsamlı bir düzen ile diğer tüm uygulamalar arasında öne çıkabilir. Özgeçmişiniz mümkün olduğunca olumlu yönlerinizi yansıtmalı ve özgeçmişinizde listelenen başarılarınız kendi adına konuşmalıdır; sizin hakkınızda söyledikleri hakkında bir sonuca varmanıza ve bunu eklemenize gerek yoktur.

CV Nasıl Hazırlanır?

CV’nizin içeriğine göre üniversitelerin farklı talepleri vardır. Amerikan üniversitelerinin genellikle ders dışı etkinliklerinizi çok önemli bulduğu yerlerde, Avrupa üniversiteleri yeterince yüksek bir not ortalamasına odaklanma eğilimindedir. Başvurduğunuz üniversitenin web sitesinde bilgi bulmaya çalışın; CV’nizde neleri görmek istediklerine dair göstergeleri olup olmadığına bakın. Bir CV hazırladıysanız, her zaman eğitim danışmanları tarafından incelenip nasıl olduğunu öğrenebilirsiniz.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
  • CV’nizi eğitim ve nitelikler, iş deneyimi, müfredat dışı etkinlikler ve ilgi alanları, ek bilgiler ve beceriler gibi bölümlere ayırın.
  • Her bölümde, en güncel bilgileri ilk sıraya koyun ve geçmişe doğru devam edin.
  • Önce en alakalı bölümle başlayın. Master başvurusu durumunda, bu sizin eğitiminiz olacaktır. Aldığınız ilgili dersleri ve notlarını kısaca listeleyin (eğer iyiyse). Ayrıca yaptığınız ilgili projeleri, uzun denemeleri veya tezleri listeleyin.
  • Ne yaptığınızı anlatın, sizin hakkınızda ne söylediğini değil. Okuyucunun kendi sonuçlarını çıkarması için gerekli bilgileri sağlayın.
  • Kısa ve öz olun: CV’nizi 2 sayfa, tercihen 1 sayfa ile sınırlandırın.
  • Düzenin çok net olduğundan ve gözden geçirilmesinin kolay olduğundan emin olun. Başlıklar, madde işaretleri ve boşluklardan yararlanın.
En İyi CV Hazırlama Yolu Nedir?

Birçok farklı şekilde ve formatta CV hazırlanabilmektedir. İtalya’da çoğu okul “Europass” formatında bir CV talep eder, bizim de öğrencilere tavsiye ettiğimiz en iyi CV formatı budur. Europass gerekli her bilgiyi katabilmeniz için hazır bir şablon sunarak hem işinizi kolaylaştırır hem de güzel bir CV hazırlamanızı sağlar. Europass formatında bir CV hazırlamak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

Europass

Motivasyon Mektubu Nedir?

Bir motivasyon mektubu, özgeçmiş gibi başka bir belgeye ekli veya eşlik eden bir giriş mektubudur. Her okul ve bölüm, kendilerini seçmenizle alakalı belirli soruların cevaplarını motivasyon mektubunuza eklemenizi isteyebilir. Bunun için okulun sitesinden gerekli bilgilere ulaşmak için araştırma yapabilirsiniz.

Motivasyon Mektubu Nasıl Hazırlanır?

CV’nize her zaman bir motivasyon eşlik eder. Bu mektup, motivasyonunuza rehberlik etmeli ve sizi bu belirli okul ve bölümü seçmeye teşvik eden ilgi ve yeterliliklerinizin gelişiminin bir açıklaması olmalıdır. Ayrıca, neyi öğrenmek istediğinize ve bu programın daha geniş gelecek planlarınıza nasıl uyduğuna dair bir genel bakış içermelidir. Bir motivasyon mektubu belki de başvurunun en önemli kısmıdır; diğer tüm uygulamalar arasında öne çıkma fırsatı sunar.

Motivasyon Mektubu Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Motivasyon mektubunuz net bir yapıya sahip, başlangıcı, ortası ve sonu olan tutarlı bir makale olmalıdır.
  • Hala önemli noktalara vurgu yaparken mümkün olduğunca kısa tutmanızda fayda vardır. Unutmayın, başvuru komitesi bunlardan çok sayıda okumak zorunda: o yüzden kısa ve öz olması önemlidir.
  • “Yüksek lisans derecemi aldıktan sonra ne yapmak istediğimden tam olarak emin değilim. Ancak araştırma yapmakla çok ilgileniyorum” gibi belirsiz cümleler yerine “Yüksek lisans derecemi aldıktan sonra bir araştırma ortamında çalışmakla ilgileniyorum” gibi cümleler kullanmaya çalışın.
  • Akademik ilgi alanlarınızın belirli içeriğini ele alın. Daha önce içerik hakkında anlamlı bir tartışma eklemek, ifadenizin etkisinde büyük bir fark yaratacaktır.
  • Makaleniz kişisel bir ifade olsa bile resmi akademik İngilizce olmalıdır. Yazma yeteneğiniz, makalenin kalitesine göre değerlendirilecektir.
  • Neye başvurduğunuzu belirtin ve fırsatı nasıl öğrendiğinizi ve bunu neden özellikle yapmak istediğinizi sö
  • Aynı noktaya birkaç kez değinmekten kaçının; mektubu değerlendirenler için bu sığ ve sıkıcı olarak gözükebilmektedir.
  • ‘Düşünüyorum’ ve ‘bana göre’, ‘tahmin ediyorum’ gibi ifadelerden kaçının. Bunlar çok sözlü ve kendinden daha az emin gözükmenizi sağlar. “Çok” gibi yoğunlaştırıcılardan ve “ilginç” gibi belirsiz kelimelerden kaçının. Akademik ilgi alanlarınızın derinliğini açıklayarak gösterin.

Detaylı bilgi almak ve başvuru, kayıt işlemleri, vize ve oturma izni ve konaklama hizmetlerini öğrenmek için +90 216 414 24 15 ve +90 532 384 24 15 numaralardan bizi arayabilir, Online Randevu Formunu doldurabilir veya kadikoy@pisaedu.com ’a mail atabilirsiniz.

Başa dön tuşu
× Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?